Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Κάτι περίεργα πράγματα!!!

Η χρηματοπιστωτική κρίση έπληξε και εξέπληξε τον κόσμο το 2007-2010. Σήμερα στην Ευρώπη και ειδικότερα στην Ελλάδα και στα υπόλοιπα γουρούνια (P.I.G.S.) είναι ακόμα εδώ. Η οικονομική κρίση αυτή ξεκίνησε από την Αμερική το φθινόπωρο του 2007 ως χρηματοπιστωτική κρίση (σημειώστε το χρηματοπιστωτική) και εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο έως και σήμερα. Τα αίτια της είναι σύνθετα και πολύπλοκα και κυρίως έχουν να κάνουν με την δημιουργική λογιστική, την λάθος χρήση των τραπεζικών  χρηματοοικονομικών προϊόντων, το ελλιπές θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας επιχειρήσεων και τραπεζών και γενικότερα με την αλαζονική υπόσταση των τραπεζών να δανείζουν άφοβα τους πάντες και τα πάντα. Η κρίση αυτή είναι ένας μηχανισμός διόρθωσης σφάλματος στο καπιταλιστικό σύστημα. Έχει ξαναγίνει και θα ξαναγίνει… Βοηθά να εκτονωθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα από την υπέρμετρη διόγκωσή του και να κάνει reboot.
Στην Ελλάδα το 1999 είχαμε την κρίση του Ελληνικού χρηματιστηρίου! Μπούρδες! Η κρίση αυτή αν κοιτάξει κανείς προσεχτικά τις διεθνείς αγορές θα διαπιστώσει πως ήταν για ακόμη μια φορά παγκόσμια! Δυστυχώς όμως για την Ελλάδα, τότε δεν φρόντισε κανείς να προστατέψει τον μέσο επενδυτή και πόσο μάλλον τον απλό μισθωτό-συνταξιούχο από την λούμπα του χρηματιστηρίου. Κάποιοι φρόντισαν να πείσουν τον κόσμο πως εδώ θα βγάλουμε λεφτά!!! Ξαφνικά όλοι μπορούσαν να κερδίζουν χρήματα, φθηνά χωρίς ρίσκο… Όλοι? Δε Νομίζω Τάκη! Πως τα φέρνει η π…….α η ζωή. Και να ‘μαστε πάλι εδώ και πάλι έχουμε κρίση!! Όμως τώρα ανακαλύψαμε ότι όλα τα χρόνια ζούσαμε με δανεικά. Τα δανεικά αυτά μας τα έδιναν οι φίλοι μας στις αγορές αφού έκριναν πως είμαστε ένα τρένο με φούλ τις μηχανές. Είχαμε λιτότητα, μπήκαμε στο Ευρώ και γιατί όχι. Ήμασταν μερακλήδες ρε παιδί μου! Είχαμε το Know How.
Δυστυχώς δεν ξέραμε. Δεν ξέραμε ούτε κομπάρσοι να παίξουμε στο θέατρο του παραλόγου. Αποκαλύφθηκε πως ποτέ δεν ήμασταν παραγωγικοί (και ας δουλεύουν όλοι 12 ώρες τη μέρα), ποτέ δεν ήμασταν σωστοί διαχειριστές των δανείων μας (πώς να γίνουμε αφού ο μισθωτός δεν πήρε φράγκο από αυτά) πως δεν έκανε το τομάρι μας ρε παιδί μου. Αλλά για να μας τιμωρήσουν μας ξαναδάνεισαν, ενώ ξέρουν πως δε θα πάρουν φράγκο πίσω. Και το πιο γελοίο, εμείς δεχτήκαμε να μπούμε σε αυτό το φαύλο κύκλο χρέους χωρίς να τρέχει κάστανο. Ρε κάτι περίεργα που συμβαίνουν γύρω μας….
Καλημέρα Ελλάδα!! Ίσως είναι η πιο κατάλληλη φράση για να περιγράψει κανείς το τι γίνεται λίγο καιρό τώρα στη χώρα μας. Ο κόσμος (οι αγανακτισμένοι) βγήκε στο δρόμο και δεν έκανε τίποτα παραπάνω-δε χρειάστηκε άλλωστε- από το να δηλώσει παρών!!! Επιτέλους είμαστε παρών σε κάτι που μας αφορά.
                                                                                      Ένας Αγανακτισμένος Οικονομολόγος -                                         Αναγνώστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου