Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Barcelona vs Manchester United

      Ο Τελικός της μεγαλύτερης διασυλογικής διοργάνωσης έφτασε και σε αυτόν κοντράρονται δύο από τις μεγαλύτερες ομάδες στον πλανήτη. Σήμερα το βράδυ εκάτομμύρια ποδοσφαιρόφιλοι σε όλο τον πλανήτη θα παρακολουθήσουν την αναμέτρηση από καναπέδες, καρέκλες, ντιβάνια, πορτ μπεμπέ, με την συνοδία τις απαραίτητα υλικά για την περίσταση πίτσες, μπύρες, ξυροκάρπια, τσίπς, κοψίδια και ότι τραβάει η όρεξη το καθενός. Μια επανάληψη του τελικού του 2009 λοιπόν; Ή μήπως όχι;
      Στους πάγκους οι ίδιοι προπονητές ενώ και οι περισσότεροι παίχτες που συμμετείχαν το 2009 θα είναι στο γήπεδο και σήμερα. Από την Barcelona λείπουν οι Toure, Anri, Silvinho kai Etoo ενώ από την United ο πολύς Cristiano Ronaldo. Ο τρόπος παιχνιδιού και των δύο ομάδων παραμένει ίδιος. Η μπλαουγκράνα με συνεχές κράτημα της μπάλας ,η πρώτη ομάδα σε κατοχή σε όλη την φετινή διοργάνωση με 68% , με τους κόκκινους διαβόλους να έρχονται δεύτεροι με 62% ! Η διαφορά είναι ότι στα κρίσιμα παιχνίδια αυτό άλλαζε και ο Ferguson άφηνε την πρωτοβουλία στον αντίπαλο επιλέγοντας την τακτική των αντεπιθέσεων.
      Σε αυτόν τον τελικό λοιπόν τα περισσότερα συστατικά του τα γνωρίζουμε ήδη. Το 4-3-3 της Barca  δεν αλλάζει όπως και το παιχνίδι κατοχής. Οι Άγγλοι θα προτιμίσουν να παιξουν κλειστά με τις γραμμές κοντά κλείνοντας τους χώρους και εκμεταλευόμενοι την ταχυδύναμη των Rooney, Nani να χτυπήσουν στην κόντρα. Σκοπός τους θα είναι να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στο πιεστικό παιχνίδι των Ισπανών αλλά και να μειώσουν το ποσοστό κατοχής τους ώστε να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους και να αποφορτίσουν την πίεση στο δικό τους μισό του γηπέδου. Πόσο εφικτό είναι όμως αυτό;
      Όλα θα παιχτούν στον νευραλγικό χώρο του κέντρου. Όσο κλισέ και να ακούγεται αυτό, όταν παίζεις εναντίον τις καλύτερης τριάδας μέσων στον κόσμο γίνεται απαραίτητο. Από εκεί ξεκινάει το επιθετικό παιχνίδι των Καταλανών, κατευθήνεται η πίεση στον αντίπαλο όταν χάνεται η μπάλα και βγαίνουν οι περισσότερες κάθετες μπαλιές στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας. Ο Sir Alex το γνωρίζει και γι αυτό η ταυτόχρονη χρησιμοποίηση Anderson, Carrick, Scholes και του μερακλή Giggs είναι πιθανή! Το πρόβλημα είναι ότι οι μέσοι της United αλλά και η ομάδα γενικότερα δεν έχει την σκληράδα της Real ώστε να ζορίσει με το δυνατό - αντιαθλητικό παιχνίδι της τους μέσους της Barcelona και τον Messi όπως έκαναν οι Μαδριλένοι. Ούτε ο Fergi πρόκειται να ανεβάσει τον Ferdinan στα χαφ σε ρόλο Pepe γιατί ξέρει ότι η άμυνα του, που είναι και το μεγάλο του όπλο, θα είναι γυμνή. Τα άκρα με Evra και Valencia ή O' Shea δεν είναι σίγουρα Ramos και Arbeloa για να ανεβαίνουν σε βοήθειες και να ξυλοφορτώνουν τους παίχτες με την μπάλα είτε αυτούς που κάνουν την κίνηση για να βγουν στην πλάτη της άμυνας. Εντάξει ο John ίσως είναι λιγάκι!
      Θα έλεγε λοιπόν κανείς πως το club της Βαρκελόνης έχει μεγάλο προβάδισμα και είναι αλήθεια. Που βασίζονται τότε οι ελπίδες των κόκκινων; Μα στο ασταμάτητο τρέξιμο, το αμυντικό δύδιμο που είναι κατά την άποψη μας το καλύτερο στον κόσμο και στα κενά από τα ανεβάσματα του Alves! Το γνωρίζει αυτό ο Σκωτσέζος και είμαστε σίγουροι ότι τις στιγμές που ανεβαίνει ο βραζιλιάνος έχει δώσει εντολή ένας εκ των Rooney, Nani να γεμίζει πάντα το κενό στην πλάτη του περιμένοντας το κόψιμο της άμυνας και την γρήγορη μπαλιά στον χώρο.
      Τελευταιά ελπίδα της Manchester o Τσίχλας! Αναμφισβήτητα μες τους κορυφαίους τεχνικούς των τελευταίων χρόνων αν όχι ο κορυφαίος. Θα πει κάποιος πως στα κοουτσαρίσματα των τελικών δεν τα πάει και τόσο καλά και δικαιολογημένα αφού ούτε στον τελικό του 1999 ούτε και σε αυτόν του 2007 ήταν καλύτερος. Μάλιστα για να είμαστε δίκαιοι έπρεπε να τους είχε χάσει και τους δύο αν υπήρχε δικαιοσύνη στο ποδόσφαιρο. Όμως ανήκει σε αυτήν την κατηγορία των προπονητών που πέφτουν απ' τον 6ο όροφο και βρίσκουν πορτοφόλι! Κωλόφαρδος πως το λένε! Η τύχη όμως βοηθάει τους ικανούς.
      Οψόμεθα λοιπόν. Σε μερικές ώρες θα ξέρουμε το αποτέλεσμα. Παρεάκι καλό, οι γκόμενες μακριά, άφθονο φαί ποτό τσιπς κτλ και καλή απόλαυση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου